Това заяви пред ФрогНюз историкът проф. Пламен Павлов. В момента в

...
Това заяви пред ФрогНюз историкът проф. Пламен Павлов. В момента в
Коментари Харесай

Проф. Павлов пред Фрог: МОЧА служи за елементарни евтини политически манифестации

Това съобщи пред ФрогНюз историкът проф. Пламен Павлов. 

В момента в центъра на София представители на няколко политически партии бранят Паметника на Съветската войска (МОЧА), който съгласно вчерашното решение на Столичния общински съвет би трябвало да бъде изместен от Княжеската градина. 

Ето и цялото изявление: 

Проф. Павлов, сега виждаме в региона на МОЧА лица като Мая Манолова, Волен Сидеров, представители на Българска социалистическа партия. Не е ли въпросът по какъв начин политиците основават разказ и поясняват историята? Не се ли изтърква тази плоча с съветската армия-освободителка?

 

Въпросът с Паметника на Съветската войска най-сетне намира своето решение. Той би трябвало да бъде демонтиран. Това е напълно ясно. Въпросът е за какво 30 години бяхме очевидци на тези трагикомични всевъзможни протакания.

Това е опит да се употребяват трагични събития от нашата история, за не изключително чистоплътна агитация. Това важи и за Българска социалистическа партия, и за Мая Манолова… Те би трябвало да отговорят за какво се връщат към отричането на явни неща. Ясно е, че паметникът не е на армия-освободителка, а на армия-окупаторка. 

Апелирал съм нееднократно този въпрос да се остави на експертите по музейно дело, историци. Не да се употребяват за политическа агитация. Очевидно е, че монументи от времето на тоталитарна България нямат място там, където са. Особено в Княжеската градина.

Правилно ли беше решението за преместването, а не разрушаването на този монумент?

Такива монументи не трябва да бъдат разрушавани, тъй като са част от историческата памет на нацията, само че никога не трябва да бъдат обожествявани, да служат в полза на непознати страни, както е в тази ситуация, и изключително на такива обикновени евтини политически митинги, на каквито ставаме очевидци сега. 

 

Очаквате ли живите вериги в центъра на София да реализират задачата си и решението за премахването на Паметника на руската войска да бъде променено? 

Какво има да трансформират? Това може да бъде отсрочено за следващ път. Но този монумент е жертван, мястото му не е там, не символизира никакво избавление. Хората, които веят байраци, би трябвало да кажат нещо свястно, а не да се кълнат в обич към Путин и Русия. Никой не ни е освобождавал. Военни дейности на територията на България не са водени. Агресорът е Съветския съюз. Те са ни оповестили война на 5 септември. Това са очевадни неща. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР